Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2013

Berpuasa Sambil Diet Atkins

Assalamualaikum my sugar plumps readers..

Dalin teringin nak cuba untuk berDA sambil berpuasa ni..
Niat bukan untuk nak cepat kurus, tapi niat untuk nak selesakan diri dan buat penyediaan rapi untuk bulan Ramadhan.. dan ini adalah puasa sunat.. puasa ganti dah ganti sesiap.. :)
Cuma sekarang ni Dalin ABC.. so, sementara nak habis, Dalin nak kutip segala ilmu untuk puasa ni..

dan Dalin boleh kongsi pengalaman Dalin ni.. harap memudahkan Dalin bila masuk bulan Ramadhan nanti..
Tips yang Dalin baru dapat, time sahur memang kena makan, bahkan WAJIB... sebab kita buat diet atkins, time berbuka takde nya nak bantai semua makanan yang teringin ni.. dan kena bangun awal dari biasa sebab perlu habis kan air kosong sebanyak 1L.. huhu..

dan kalau nak  lebih sihat, memang kena buat exercise.. walaupun berpuasa, tp niat Dalin nak pelahan-pelahan dulu, taknak lah start puasa terus exercise aggressively..

nanti bila Dalin start buat, Dalin gtaw semua pembaca dan peminat Atkins yer!! :)

byebye.. mua…

Bercinta?

Assalamualaikum my sugar plumps readers..


Entry nih takdak ketan ngan diet atkins.. *tudia.. bahasa kedah* 
Dok tengok kat celah celah fesbuk tu.. ramai bebenor couple sana sini.. hat paling advance budak sekolah lah.. dok "mami dedi/papa mama/bebi hani"

Adakah bercinta/couple itu satu keperluan? Atau satu kepuasan? uih.. jangan dok pikiaq puas lain ooii.. merbahaya.. 

Bila Dalin muda mudi dulu, orang lain ada boiprend, kita pun teringin.. sebelum dok couple ni, boleh dikatakan cemerlang jugak lah result Dalin.. lepas tu? *er.. nangis jap* paham-paham la ye..
Tapi tak tahan oo.. mamat tu kuat jealous.. dengan abang Dalin sendiri pun jeles.. kejap-kejap nak break, kejap nak break.. so memang break sungguh..! malas nak couple-couple..So, lepas tu result alhamdulillah gempak balik.

Lepas belajar matrik, ada sorang mamat ni, memang paling hensem antara yang semua boiprend pernah ada.. macam pelakon Ezany versi kurus sikit.. eh banyakk..tapi lama-lama dia cari orang lain yang sekuru…

Phasa kedua dalam Diet Atkins

Assalamualaikum my sugar plumps readers!!

Harap ramai yang dah faham pasal phasa pertama dalam Diet Atkins, iaitu induction.. di SINI untuk penerangan lebih lanjut.. Kali ni dalin nak cerita pasal phasa kedua dalam induction.. iaitu OWL.. Ongoing Weight Loss.. Macam mana kita nak tahu badan dah sesuai injak ke phasa kedua?

Anda layak ke phasa kedua, jika;

1) Setelah pelbagai usaha dan pastikan air cukup dan juga pastikan kiraan carbs waktu induction 20g carbs, tetapi berat statik.

2) Hampir 7-10kg menghampiri berat ideal

Amazingly, bila anda masuk phasa kedua, berat anda akan turun! Bagaimana?

dengan menambahkan 5gm carbohidrat setiap minggu..
Begini, pada setiap minggu anda lakukan 20g carbs kerana phasa induction, kemudian tambah 5g carbs jika berat turun, kekalkan dengan 25g carbs sehari.. jika berat tidak turun sepanjang seminggu itu, minggu kedua tambahkan lagi 5g carbs.. maximumnya adalah 40g carbs per day.. tapi biasanya penambahan 5g carbs akan turun berat badan..

Kenapa tambah…

Langkah pertama mengenali Diet Atkins

Assalamualaikum my sugar plump readers!

Kadang kala ada insan baru yang ingin mencuba Diet Atkins ni.
Persoalan pertama yang selalunya di tanya adalah,
"saya budak baru, berat XXkg, tinggi XXXcm, apa langkah pertama saya?" atau, "hari ni first day saya nak buat Diet Atkins, saya tak makan apa lagi, apa yang boleh saya makan?"

Macam mana boleh mula tanpa tidak mengetahui cara-caranya? Ibarat nak bawa kereta lah, takkan terus-terus bawa kereta tanpa pergi sekolah memandu kan?

Yang saya dan sifu-sifu terhormat saya selalu cadangkan adalah.

1)Baca semua perkara mengenai Diet Atkins sahaja.


...kerana di luar sana ada pelbagai jenis diet, dan sesetengah makanan akan memberi impact kepada sesuatu diet itu.. contohnya low carbs diet, anda makan karbohidrat dalam kuantiti yang agak banyak (100g carbs/day) tapi anda tak boleh makan makanan yang berlemak seperti ayam goreng/telur goreng. Tetapi dalam Diet Atkins (phasa induction) anda tak boleh makan karbohidrat yang banyak (…

Meatza recipe

Assalamualaikum my sugar plumps readers!


An italian recipe, and it is goood if you are doing Atkins Diet..

No bread. Just meat! yes.. MEAT!

Ingredients


Base/Crust

minced meat in a tube (Saudi/Ramli)1 bulb of bombay onion (small size)1 slice of cheddar cheese pinch of salt and ground pepperSome italian herbs, basil, oregano (I used dried, if possible use the fresh one, but dried can do!) in a bowl, mix all of the ingredient above, torn the cheddar cheese into smaller pieces. And marinate it for one night or at least 3 hours so that the ingredients are mixed evenly, and let the aroma from the herbs to fuse with the minced meat.



Tomato Sauce:
For a medium size meatzza, about 4-5 tomatoes should be okay.1 medium size bombay onion (cubed)3-4 cloves of garlicpinch of salt Put all the ingredient in a food processor until finely, if you want some chunks here and there it would be fine..
Heat the pan with 2 tablespoon of butterWhen the liquid butter starts to bubble, pour in the tomatoesadd some …

Permulaan Diet Atkins (part II)

Assalamualaikum my sugar plumps readers!!

Sambungan dari SINI

Nak cerita pasal kantoi/cheat day dalam Diet Atkins..
Boleh kah?

Kalau sebulan sekali, buat hari penghargaan.. boleh lah.. tapi kalau tetiap minggu, amatlah rugi.. rugi besaq!

kenapa?

Tempoh badan buat ketosis iaitu penukaran bahan tenaga dari karbohidrat kepada lemak..adalah bersamaan  3 hari ke atas.. maksudnya buat induction selama 3 hari, barulah badan akan guna lemak sebagai bahan bakar yakni tenaga.. 3 hari tu minimum, bergantung pada badan seseorang tu.. kalau badan seseorang itu memerlukan 4-5 hari macam mana?

Contohnya dalam seminggu (bersamaan 7 hari)
Hari ketiga lalui proses induksi dengan jayanya, maka pada hari ketiga jugalah badan membuat proses ketosis.. hari keempat tak tahan menegok nasi goreng, maka lahap lah senafsu-nafsunyaaaaa.. maka terbatalah ketosis dalam badan.. maka hari 5 re-induction balik..hari ke tujuh barulah ketosis itu berlaku balik!
kalau tetiap minggu macam tu, sampai bebila lah tak kurus!

Picture only

Assalamualaikum my sugar plump readers!

Fish fillet with sour cream sauce and boiled cauliflower plus scramble egg!

Indah Khabar dari Rupa..

Assalamualaikum my sugar plump readers!

Indah Khabar dari rupa pun.. sedappp.. *tak malu puji masakan sendiri* 
Dapat la juga lepas gian nak makan pizza kan.. haha..






tiada tepung, hanya daging+telur+tomato+keju+hot dog (rendah carbs)+garam+lada sulah+italian herbs+basil


bubye then.. I'll Be Back!

Snippets

Assalamualaikum my sugar plumps readers!!

1)Minced meat is in the fridge.. being marinated with onion.. with a pinch of salt and black pepper.. and dont forget italian herbs and basil..

2) My fish fillet marinated with black pepper and salt

3) Next, tomatoes and onion will be mixed together..


Tomorrow I'll show you the pictures ok?

if it turn out like I imagine it to be.. so.. bubye..!

**I'll Be Back!!**

Menu (I) Induction Atkins

Assalamualaikum my sugar plump readers!!!

Oke.. Sekarang Dalin nak nyatakan jenis-jenis menu yang Dalin ambil sewaktu phasa induction..
Sape yang tak faham apa itu phasa induction.. boleh rujuk di SINI ye..

Contoh makanan seharian Dalin:

Pagi:
2-3 biji telur separuh masak/scramble/telur mata
1L air

Tengahari:
Egg Tuna Roll:

1 biji telursediakan siap-siap slice chedder cheese (pastikan yang rendah carbs)1 sudu mayonnaise..daun salad yang sudah dibersihkantuna (pastikan yang rendah carbs) Cara-cara: Dadarkan telurPindahkan ke atas pemukaan yang rata seperti pinggan atau cutting boardcepat-cepat letakkan kepingan keju sementara telur masih panasletakkan 1-2 sudu besar tunaletakkan daun salad1 sudu mayonnaisedan akhir sekali, gulung kan dia.. kalau tak gulung takde lah nama Egg Tuna Roll kan..Siap!! dan 1 L air

Resepi asal dari Aniza Saidin
Cilok gambar orang lain.. kenapa? Persembahan dishes dia cantik-cantik.. tak macam Dalin punya.. mcm tak selera je nak makan, tapi sekali dah makan pas…

Ke Lautt.. Ke Lautt..

Assalamualaikum my sugar plumps readers!

I mish all of my readers so muchh..! aikk.. tak kenal tapi rindu?
Dalin sentiasa merindui kehadiran manusia dalam hidup Dalin.. giteww.. Kurang kasih sayang ke haper?
My semester break activities seems to be lost from my view.. hahahaha!
well.. as the election is coming.. so my political war is getting hot in efbee! haha..
Some of you might know, and some of you didnt know... before this blog exist as a personal blog.. it is a political blog! percayo cakap den? Cayo laahhh..

But then I gave up.. muakk.. bosan.. fitnah sana sini.. tunding salah sini.. tuduh sana sini.. hina maki caci sana sini.. baik dari pihak bulan, dacing, mata atau roket..

Ape yang ke laut nye ni? All of my activities lah!
My sub-sub activities..
Setakat cuti ni, apa yang Dalin buat..?

Start Atkins..
Cuci Goldy (this is my car, which Ive already promise to wash him during my semester brek)
Bought some chickens, meat, eggs and lots of veggies.. (cook? Not yet! haha)
Zumba-ing…

Jom belajaq bahasa omputeh

Assalamualaikum my sugar plump readers..

I'm very sorry from the bottom of my heart.. 
I know, there are certain people out there are Grammer Nazi (GN).. What is GN?
Found it from the internet: Someone who believes it's their duty to attempt to correct any grammar and/or spelling mistakes they observe

As you can see in my previous posts, I'm using mix language.. which is a combination of Bahasa Malaysia and English.. or a.k.a Bahasa Rojak... as you can see.. we live in Malaysia.. not all of us can use English well.. and our mother tongue is Bahasa Malaysia.. I can communicate well in English.. but as some of my readers are malays.. I prefer to use both.. that is why my posts are rojak style.. and I'm very sorry if it hurt your feelings to see this not-proper-way of writing a blog.. I'm not saying that Malay people cannot read in English.. it it just because I'm very comfortable to write in this way.. When I'm out there, when I use English, I would use 100%  Eng…

Permulaan Diet Atkins..(Part I)

Assalamualaikum my sugar plumps readers!

Dalin nak kongsi.. apakah itu Diet Atkins.. tanpa ubat diet.. tanpa slimming products.. tanpa SDII.. tanpa herbalife.. tanpa pembedahan.. exercise??? exercise untuk sihatkan badan.... jadikan badan fit dan membentukkan badan.. yang memainkan peranan utama untuk kurus adalah cara pemakanan..

Ini apa yang Dalin faham.. Diet Atkins adalah sejenis diet di mana ia mengunakan lemak sebagai bahan pembakaran badan kita.. bukankah selama ini memang begitu? Ya dan Tidak! Kenapa?

Kerana.. Apabila dalam badan terdapat lebihan jumlah karbohidrat, pembakaran itu lebih fokus pada  karbohidrat berbanding  lemak..

Oke.. Diet Akins ini ada 4 phasa..
Phasa 1: Induction
Phasa 2: Ongoing Weight Loss (OWL)
Phasa 3: Pre-Maintenance
Phasa 4: Lifetime Maintenance.


Phasa Pertama: Induction Ha.. ini selalunya killer part.. Kenapa? Tempohnya minimum 2 minggu.. maximum? Maximum pula bergantung kepada berapa berat lagi yang anda mahu untuk turun.. Contoh: Berat sekarang adalah …