Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2013

Calori Burn Per Hour!

Assalamualaikum my sugar plumps readers!! Nak tahu berapa calori kau bakau selama sejam dengan aktiviti seharian? Moh le tengok di bawahhh..

Type of Exercise Calories/hour 
BELOW 100
Sleeping 55  Eating 85 Sewing 85  Knitting 85  Sitting 85 
MORE THAN 100
Standing 100  Driving 110  Office Work 140  Housework, moderate 160+  Golf, with trolley 180  Golf, without trolley 240  Gardening, planting 250 Dancing,  ballroom 260  Walking, 3mph 280  Table Tennis 290  Gardening, hoeing etc. 350  Tennis 350+ 
MORE THAN 400
Water Aerobics 400  Skating/blading 420+  Dancing, aerobic 420+  Aerobics 450+  Bicycling, moderate 450+  Jogging, 5mph 500 Gardening,  digging 500  Swimming, active 500+  Cross country ski machine 500+   Hiking 500+  Step Aerobics 550+  Rowing 550+  Power Walking 600+  Cycling, studio 650  Squash 650+  Skipping with rope 700+  Running 700+
Yang Dalin bold+italic adalah activiti yg Dalin dok buat.. hehehe.. Alhamdulillah...

Suami Isteri

Assalamualaikum my sugar plumps readers!

Al-kisah Dalin dengar masalah orang yang berkahwin ni.. Kebanyakkan pasangan suami isteri ni akan naik sikit badan diorang.. lagi-lagi kaum hawa yang dah lalui process kembang kuncup kembang kuncup mengandung lahirkan anak..

So Dalin ada dengar beberapa kisah suami isteri ni.. Semasa isteri nya cantik, slim dan bergaya asyik la nak ajak berjalan.. siap pegang tangan pegang pinggang lagi.. bila isteri dah kembang.. anak berderet.. jalan laju tinggal isteri di belakang.. padahal si suami tu pun gendut.. tak hensem dah.. bila si isteri badan naik, dah 'taknak', selalu tegur isteri suruh kurus.. padahal si suami tu??

Ayaa.. Naik seram pula Dalin bila dapat tahu kisah-kisah ni..

Dalin sendiri pun.. orang buat derk.. orang benci..ye la.. sebab gemuk kan.. hahaha.. apa la nasib.. tapi ada hikmah nya Dalin belajar dari pengalaman sendiri.. Dont judge the book by its cover..


Diet Atkins paling mudah!! senang!! cepat!! petah!! laju!!

Assalamualaikum my sugar plumps readers!! :)


Karma

Assalamualaikum my sugar plumps readers..

What goes around, comes around.. Pernah dengar kan?

Buat pada orang, Allah akan bayar cash.. Tetapi ramai menafikan.. termasuk diri ini sendiri..
Ramai yang memujuk diri sendiri, bila kena 'musibah', memikirkan bahawa ini lah ujian dari Allah swt..
Memang benar ia adalah ujian.. ujian untk kembali tengok pada diri sendiri.. ada buat jahat pada orang tak?
Ada lukakan hati orang tak? Ada buat fitnah pada seseorang yang kita sendiri tak tahu cerita tak?
Setkan minda, bila kena 'musibah', ada tak yang aku lukakan sesiapa sebelum ini?


I'm trying my hard to set this kind of thing in my brain.. dah memang ini cara masyarakat kita berfikirkan.. Baru-baru ini tengok Wanita Hari Ini.. mengenai Perbalahan suami isteri kemedian berbaik semula.. *lupa pula tajuk dia*
Pakar motivasi masa itu kata, "kerana diri sendiri merasakan diri kita hebat dari orang lain.." Pendapat kita lebih hebat dari orang lain.. kerja kita lebih hebat…

I cried..

Assalamualaikum wbt my sugar plumps readers..

Ye.. Dalin ni asyik nak nangis je kan... Haha..
Gara-gara mak Dalin lah.. Dia pergi ke rumah kakaknya di kulim..
Maka tugas suri rumah tu jatuh pada diri ini.. selama mak ada, dalin cuma buat sikit-sikit, tolong yang patut..

Ayah Dalin pulak jenis suka makan di rumah.. hehe.. Bukan malas Dalin nak masak.. cuma bila ada mak, dia akan masak main dishes.. yang sampingan macam goreng-goreng ikan/ayam atau sayur-mayur tu Dalin akan buat.. haha.. so bayangkan..? Letih oo.. dapur pula mengadap matahari teriks.. Teringat terus kat mak.. Buat pulak semalam Hari Ibu.. haaa... memang tersentapss lah.. Nasi semalam ada lebih, ayah request buatkan nasi goreng.. Maka pagi ini bangun pukul 4 pagi.. sebab nak masak untuk sahur sendiri.. buat Keropok Lekor Atkins Style..

Itu baru bab masak, belum bab kemas rumah.. kalau ada anak kecil lagi.. fuh.. fuh..fuh..

Dalin tak rasa Dalin akan kawin awal! hahaha..
Pernah luahkan pada mak pasal rutin seorang ibu dan …

PLease Watch... Pleasee..

Assalamualaikum my sugar plumps readers!

Sekian..

I'll Be Back!

Krisis Diri

Assalamualaikum to my self..

I'm having my own crisis.. about.. er.. Life?
I opened my email just now.. reading one by one mails I received around 2008-2009..
I was quite dumb and stupid back then.. Really I was!!

I am.. still.. dumb and stupid right now.. feeling damn not right..
worthless..! huuuu..

Emotional and women cant be separate tho..
having my PMS? naahh... I just had it about 2 weeks ago... pregnant? Ahaha..How?? *if u know what I mean* 

Is that normal? or is it because of the first D in my whole life? huhu.. I can see the frustration in my mom's eyes.. the D the had just ruin my result.. A,A,A,A,A anddddd D!  My dad as usual, giving me support and motivation.. with a little bit of "beletiaq" but not so much as mom's.

seriously I'm feeling like a loser right now.. phew.. Letting everyone down..

Is it because i'm all alone now? currently, my mom and dad are in KL.. to our 2nd house.. they'll be back tomorrow or the day after..
and my sibling…

How I wish to be like you!

Assalamualaikum.. Ini sekadar luahan rasa dalam blog..
I was blogwalking di blog Hanis Zalikha yang sgt comel dan cantik tu... tiba-tiba terjengah ke post ini.. http://inibelogsaya.blogspot.com/2012/12/room-makeover.html
Ringkasan cerita.. ia berkaitan dengan Hanis Zalikha berkunjung ke Rumah Anak Yatim.. Pergi lah jengah ke post ini.. I wish to be like her when my time comes.. InsyaAllah.. Amin..

AKU NAK!!

Assalamualaikum my sugar plumps readers..

Loni bila dok tengok tivi, tengok kawan, tengok sedare terigin bebenor banyak perkaraaa..


Contohnya.. (18SX sikit!)

Takde 18sx sangat pon.. nak pakwe untuk bermanja gitew.. hahaha.. *malu malu* 
Untuk dijadikan tempat luah masalah.. tempat nak bergaduh.. tempat nak pau duit dan hadiah.. tempat nak dijadikan juri masakan aku.. tempat aku nak nangis bersama.. tempat aku nak bergelak bersama.. 

cop! cop! Tapi nak bagi komitment pun sama.. Kena bahagi masa untuk dia dan belajar pun sama.. Nak kena jaga hati dia, tak boleh pentingkan diri.. nak kena fahami dia dgn kerja@studies dia.. bukan setakat dia yang kena fahami kita.. kan.. Dah le kaum perempuan ni banyak emotion sebanyak emoticons di Facebook tu ye dak.. kejap gumbira.. kejap sedih.. kejap terloncat.. kejap bergolek.. Tak ke kesian pada si dia bila kita tak bersedia lagi? Mostly nak bercouple sebab orang sekeliling bercouple.. lagi-lagi drama korea tunjuk sweet moment kan.. kan..? *aku ler tu…

Result sudah Keluar..

Assalamualaikum my sugar plump readers..

Result diploma uitm sudah keluar.. Alhamdulillah.. tapi masih sedih..
Semester lepas tak bersungguh pun.. ada dua killer subject.. Calculus 2 and Physics..
Memang dari sekolah Dalin tak suka subject ni.. hazab weyhh..

Dapat result through email..

baca list subjects..
1)............................A
2)............................B
3)............................A
4)............................A
5)............................A
6)............................D

D! huhuhu.. Dddddddddddddddddddddddd... ye.. D untuk Dalina! calculus 2, D untuk Dalinaaa..

phew.. sila tabahkan diri wahai Dalin.. takpe lah... salah diri sendiri.. padan muka jugakk.. isk3..

kabur dah mata ni tak nampak keyboard.. ok  lah.. dalin masuk tidur dulu yee.. karang nak bangun sahur pulak.. bubye..

Saya Berpuasa sambil berAtkins!

Assalamualaikum my sugar plump readers!

Alhamdulillah.. ini hari pertama Dalin berpuasa sunat.. bukan puasa biasa.. kira special juga, sebab Dalin sertakan dengan Diet Atkins! Ini bukan Puasa Ganti.. bukan Puasa Nazar.. sekadar puasa biasa.. boleh dikatakan puasa sunat lah kot, walapun hari Selasa.. sebab takkan nak niat "kerana aku nak kurus" kan? lapar? letih? dahaga? penat? Alhamdulillah itu semua tidak berlaku.. Dalin jenis kalau nak buat sesuatu, Dalin kaji dulu...Macam awal-awal Dalin kenal diet Atkins dari SINI, Dalin kaji dan baca dulu.. baca blog dia dari awal sampai habis.. lepas tu baru kenal Kelab Diet Atkins di FB dan blog Taknakgemuk.com.

Maka nasihat yang diberi oleh sifu saya, dari Kelab Diet Atkins ni, bangun awal untuk bersahur sebab anda perlu minum banyak air! lebih dari 1L.. Masa sahur pertama saya, saya minum air 1.8L air.. lepas tu saya makan egg rolls untuk sahur.. ala-ala kuih ketayap.. cuma kulitnya dari telur dadar, dan inti nya dari tuna, chicken …