Followers

Assalamualaikum my sugar plumps readers!!
Nak tahu berapa calori kau bakau selama sejam dengan aktiviti seharian?
Moh le tengok di bawahhh..


Type of Exercise Calories/hour 

BELOW 100

Sleeping 55 
Eating 85
Sewing 85 
Knitting 85 
Sitting 85 

MORE THAN 100

Standing 100 
Driving 110 
Office Work 140 
Housework, moderate 160+ 
Golf, with trolley 180 
Golf, without trolley 240 
Gardening, planting 250 Dancing, 
ballroom 260 
Walking, 3mph 280 
Table Tennis 290 
Gardening, hoeing etc. 350 
Tennis 350+ 

MORE THAN 400

Water Aerobics 400 
Skating/blading 420+ 
Dancing, aerobic 420+ 
Aerobics 450+ 
Bicycling, moderate 450+ 
Jogging, 5mph 500 Gardening, 
digging 500 
Swimming, active 500+ 
Cross country ski machine 500+ 
 Hiking 500+ 
Step Aerobics 550+ 
Rowing 550+ 
Power Walking 600+ 
Cycling, studio 650 
Squash 650+ 
Skipping with rope 700+ 
Running 700+

Yang Dalin bold+italic adalah activiti yg Dalin dok buat.. hehehe.. Alhamdulillah...
Assalamualaikum my sugar plumps readers!

Al-kisah Dalin dengar masalah orang yang berkahwin ni.. Kebanyakkan pasangan suami isteri ni akan naik sikit badan diorang.. lagi-lagi kaum hawa yang dah lalui process kembang kuncup kembang kuncup mengandung lahirkan anak..

So Dalin ada dengar beberapa kisah suami isteri ni.. Semasa isteri nya cantik, slim dan bergaya asyik la nak ajak berjalan.. siap pegang tangan pegang pinggang lagi.. bila isteri dah kembang.. anak berderet.. jalan laju tinggal isteri di belakang.. padahal si suami tu pun gendut.. tak hensem dah.. bila si isteri badan naik, dah 'taknak', selalu tegur isteri suruh kurus.. padahal si suami tu??

Ayaa.. Naik seram pula Dalin bila dapat tahu kisah-kisah ni..

Dalin sendiri pun.. orang buat derk.. orang benci..ye la.. sebab gemuk kan.. hahaha.. apa la nasib.. tapi ada hikmah nya Dalin belajar dari pengalaman sendiri.. Dont judge the book by its cover..


Assalamualaikum my sugar plumps readers!! :)



Assalamualaikum my sugar plumps readers..

What goes around, comes around.. Pernah dengar kan?

Buat pada orang, Allah akan bayar cash.. Tetapi ramai menafikan.. termasuk diri ini sendiri..

Ramai yang memujuk diri sendiri, bila kena 'musibah', memikirkan bahawa ini lah ujian dari Allah swt..

Memang benar ia adalah ujian.. ujian untk kembali tengok pada diri sendiri.. ada buat jahat pada orang tak?

Ada lukakan hati orang tak? Ada buat fitnah pada seseorang yang kita sendiri tak tahu cerita tak?

Setkan minda, bila kena 'musibah', ada tak yang aku lukakan sesiapa sebelum ini?



I'm trying my hard to set this kind of thing in my brain.. dah memang ini cara masyarakat kita berfikirkan.. Baru-baru ini tengok Wanita Hari Ini.. mengenai Perbalahan suami isteri kemedian berbaik semula.. *lupa pula tajuk dia*
Pakar motivasi masa itu kata, "kerana diri sendiri merasakan diri kita hebat dari orang lain.." Pendapat kita lebih hebat dari orang lain.. kerja kita lebih hebat dari orang lain.. *Pappp!!* Terasa terkena tamparan pada muka..Memang Dalin akui benda ni..  lagi-lagi bila bergaul dengan students di tempat Dalin belajar.. Dah la rasa diri hebat dari orang lain.. ego untuk nak minta maaf tu pulak ke laut kan..

I'm trying my best to be the new me.. Inside Out..  This post takde kaitan dengan manusia-manusia di luar sana.. cuma manusia yang menulis ni je.. hahaha.. I've been in that situation, and I've seen that situation.. Saya buat pada orang, orang buat balik pada saya.. Saya tengok A buat pada B, CDEFGHI.... buat pada A..

Dalin,

Be a good girl.. even though you cannot pleased everybody.. remember that everybody also cannot pleased you.. Just try your best to grab the chance.. ^_^




Assalamualaikum wbt my sugar plumps readers..

Ye.. Dalin ni asyik nak nangis je kan... Haha..
Gara-gara mak Dalin lah.. Dia pergi ke rumah kakaknya di kulim..
Maka tugas suri rumah tu jatuh pada diri ini.. selama mak ada, dalin cuma buat sikit-sikit, tolong yang patut..

Ayah Dalin pulak jenis suka makan di rumah.. hehe.. Bukan malas Dalin nak masak.. cuma bila ada mak, dia akan masak main dishes.. yang sampingan macam goreng-goreng ikan/ayam atau sayur-mayur tu Dalin akan buat.. haha.. so bayangkan..? Letih oo.. dapur pula mengadap matahari teriks.. Teringat terus kat mak.. Buat pulak semalam Hari Ibu.. haaa... memang tersentapss lah.. Nasi semalam ada lebih, ayah request buatkan nasi goreng.. Maka pagi ini bangun pukul 4 pagi.. sebab nak masak untuk sahur sendiri.. buat Keropok Lekor Atkins Style..

Itu baru bab masak, belum bab kemas rumah.. kalau ada anak kecil lagi.. fuh.. fuh..fuh..

Dalin tak rasa Dalin akan kawin awal! hahaha..
Pernah luahkan pada mak pasal rutin seorang ibu dan isteri ni.. Mak kata, bila kita kahwin dengan orang yang kita cinta nanti, ada anak sendiri... automatik badan akan rajin.. takkan nak suruh keluarga makan 'racun' di kedai luar? takkan nak anak-anak berlapar kan..

Tapi buat masa ni.. tiada plan untuk ke arah itu.. haha..
Assalamualaikum my sugar plumps readers!

Sekian..

I'll Be Back!
Assalamualaikum to my self..

I'm having my own crisis.. about.. er.. Life?
I opened my email just now.. reading one by one mails I received around 2008-2009..
I was quite dumb and stupid back then.. Really I was!!

I am.. still.. dumb and stupid right now.. feeling damn not right..
worthless..! huuuu..

Emotional and women cant be separate tho..
having my PMS? naahh... I just had it about 2 weeks ago... pregnant? Ahaha..How?? *if u know what I mean* 

Is that normal? or is it because of the first D in my whole life? huhu.. I can see the frustration in my mom's eyes.. the D the had just ruin my result.. A,A,A,A,A anddddd D!  My dad as usual, giving me support and motivation.. with a little bit of "beletiaq" but not so much as mom's.

seriously I'm feeling like a loser right now.. phew.. Letting everyone down..

Is it because i'm all alone now? currently, my mom and dad are in KL.. to our 2nd house.. they'll be back tomorrow or the day after..
and my siblings are now in penang.. as they are working in penang..

huaaaa... :'(

Assalamualaikum..
Ini sekadar luahan rasa dalam blog..

I was blogwalking di blog Hanis Zalikha yang sgt comel dan cantik tu... tiba-tiba terjengah ke post ini.. http://inibelogsaya.blogspot.com/2012/12/room-makeover.html

Ringkasan cerita.. ia berkaitan dengan Hanis Zalikha berkunjung ke Rumah Anak Yatim.. Pergi lah jengah ke post ini.. I wish to be like her when my time comes.. InsyaAllah.. Amin..
Assalamualaikum my sugar plumps readers..

Loni bila dok tengok tivi, tengok kawan, tengok sedare terigin bebenor banyak perkaraaa..


Contohnya.. (18SX sikit!)

ni aku kutip dari Gentlemen's Dignity
Takde 18sx sangat pon.. nak pakwe untuk bermanja gitew.. hahaha.. *malu malu* 
Untuk dijadikan tempat luah masalah.. tempat nak bergaduh.. tempat nak pau duit dan hadiah.. tempat nak dijadikan juri masakan aku.. tempat aku nak nangis bersama.. tempat aku nak bergelak bersama.. 

cop! cop! Tapi nak bagi komitment pun sama.. Kena bahagi masa untuk dia dan belajar pun sama.. Nak kena jaga hati dia, tak boleh pentingkan diri.. nak kena fahami dia dgn kerja@studies dia.. bukan setakat dia yang kena fahami kita.. kan.. Dah le kaum perempuan ni banyak emotion sebanyak emoticons di Facebook tu ye dak.. kejap gumbira.. kejap sedih.. kejap terloncat.. kejap bergolek.. Tak ke kesian pada si dia bila kita tak bersedia lagi? Mostly nak bercouple sebab orang sekeliling bercouple.. lagi-lagi drama korea tunjuk sweet moment kan.. kan..? *aku ler tu*   ~.~"

Semakfon yang menyemak ruangan iklan di mana jua anda berada..


Tak manusia lah korang bila korang tak terhingin brand new phones kan..

Aku pom teringin.. teringin giler.. bila buat puppy eyes pada ayah, ayah hanya memberi gelengan lembut.. hukhuk.. orang lain semua ada apps segala benda.. tunggu makwe bersiap sejam pun tak terasa bila ada banyak games dalam semakphone tuh.. silap-silap boyprend tu call makwe dia suruh siap lagi 2jam!
Aku ni student je.. tak pinjam Ptptn atau dari Ah Long, mahupun sesiapa yang bergelar Along atau pun yang duduk di jalan Long Jaafar.. *apekah?*

Tapi aku sangat berasa pelik bin ajaib.. kebanyakkan kenalan aku semua ada semakphone yang sangat ler haptudet..sorry for saying this.. tapi mereka-mereka ini adalah yang datang dari golongan agak susah.. bayar yuran pengajian pun rm100-rm200 murah dari aku kena bayar.. tapi.. tapi.. *nangis kejap* aku mampu tengok je la..

Tak perempuan kan kalau tak minat shopping.. tapi sebagai students, aku takde masa dan takde duit untuk benda benda macam ni... tapi nafsu aku teringggiiin sangat... huaa... *tangisan berkumandang*

Tapi as usual, ayah aku akan datang pujuk.. "ape kelas beli barangan yang bukan beli dari duit kita.. Tunggu kerja nanti.. Dapat gaji, beli lah puas-puas.. barulah ada kepuasan membeli tu" okey lah.. terpujuk sikit di situ.. Since that, kecemburuan aku terhadap orang sekeliling, aku salurkan pada pelajaran aku.. pelajaran aku dapat realisasikan impian aku ni.. InsyaAllah.. mudah-mudahan..

Muahahaha.. banyak gila aku melalot.. okey lah... chow duluuuu..

I'll be Back!!
Assalamualaikum my sugar plump readers..

Result diploma uitm sudah keluar.. Alhamdulillah.. tapi masih sedih..
Semester lepas tak bersungguh pun.. ada dua killer subject.. Calculus 2 and Physics..
Memang dari sekolah Dalin tak suka subject ni.. hazab weyhh..

Dapat result through email..

baca list subjects..
1)............................A
2)............................B
3)............................A
4)............................A
5)............................A
6)............................D

D! huhuhu.. Dddddddddddddddddddddddd... ye.. D untuk Dalina! calculus 2, D untuk Dalinaaa..

phew.. sila tabahkan diri wahai Dalin.. takpe lah... salah diri sendiri.. padan muka jugakk.. isk3..

kabur dah mata ni tak nampak keyboard.. ok  lah.. dalin masuk tidur dulu yee.. karang nak bangun sahur pulak.. bubye..

                         
Assalamualaikum my sugar plump readers!

Alhamdulillah.. ini hari pertama Dalin berpuasa sunat.. bukan puasa biasa.. kira special juga, sebab Dalin sertakan dengan Diet Atkins! Ini bukan Puasa Ganti.. bukan Puasa Nazar.. sekadar puasa biasa.. boleh dikatakan puasa sunat lah kot, walapun hari Selasa.. sebab takkan nak niat "kerana aku nak kurus" kan? lapar? letih? dahaga? penat? Alhamdulillah itu semua tidak berlaku.. Dalin jenis kalau nak buat sesuatu, Dalin kaji dulu...Macam awal-awal Dalin kenal diet Atkins dari SINI, Dalin kaji dan baca dulu.. baca blog dia dari awal sampai habis.. lepas tu baru kenal Kelab Diet Atkins di FB dan blog Taknakgemuk.com.

Maka nasihat yang diberi oleh sifu saya, dari Kelab Diet Atkins ni, bangun awal untuk bersahur sebab anda perlu minum banyak air! lebih dari 1L.. Masa sahur pertama saya, saya minum air 1.8L air.. lepas tu saya makan egg rolls untuk sahur.. ala-ala kuih ketayap.. cuma kulitnya dari telur dadar, dan inti nya dari tuna, chicken slices.. sedapp! perghh..

Tips Berpuasa sambil Berdiet Atkins.

  • Masa sahur minum 1L lebih air
  • Kena makan untuk nak bagi tenaga kerana kita tak makan nasi/mee/meehun
  • Ambil supplement multivitamins
  • Ambil Psyllium Husk
  • Selain itu saya minum green tea juga untuk antioxidant dan mudah berry... ahaks!
  • Berseronok lah ketika berpuasa!
    Cameron Valley Tea, but imported from China
ini lah ghuper Psyllium Husk