Followers

Holiday in Melacca

/
0 Comments
Assalamualaikum my sugar plump readers!!

15th-20th baru ni Dalin berholiday with family.. 
Travel from Sintok-Peneng (pick up aunty)- Shahyalem (spend one night) - Negeri Sembilan- MELAKA

The purpose going to Nogori is because Daddy nak tengok kampung sebelah mak dia.. 
yakni kampung arwah nenek Dalin.. more than 20 years tak pernah  ballik Nogori.. and that was my first time ever.. The main reason why we never go back to Nogori is because my arwah nenek pun dah migrate keluar dari nogori more than 60 years ago! after arwah nenek settle down with arwah atok (when she was 14 years old!!) they stayed in Serdang.. then Kulim.. then to Kg Pandan.. to Kg Baru.. next in Petaling Jaya, tapi paling lama di Damansara Height, around 40 years I think.. even my arwah atuk  meninggal di DH.. after dalin celik mata 3 bulan, atuk pun meninggal.. When he held me in his arm, he said, "ni la pengganti atuk.. tak lama lagi dah atuk nak pi.." *nanes jap.. woo~* and during arwah nenek's last breath, she moved to Peneng..

My great aunt and her husband (Nenek's younger sister) which I called Tok Ngah welcomed us with open arms! She even cooked delicious meal for lunch! masakan Nogori kauu.. sedap gilaaa..! aish.. terliuq pulak teringat.. ngeeee..
Tak tahan tengok masak lomak podeh cili api dengan sambal tempoyak pucuk ubi kayu
Hujung bertudung kelabu tu la Tok Ngah, yang disebelah Tok Ngah berbaju kelabu tu pula suami dia

Homaaii.. terliuq balikkk!! Wooo.. Tok Ngah.. I want moreeeee...! After jumpa Tok Ngah, we went deeper to Kg Durian Tipus, Jolobu.. oh lupa, Tok Ngah's house is in Simpang Durian, around 500m different from Simpang Durian to Kg Durian Tipus.. Haa.. di sini lah I finally met my great-grandmother.. All this while tak pernah tahu arwah nenek ada mak tiri (tak tahu or tak pernah perasan masa Daddy bercerita).. according to Daddy, his grandfather re-married another one after the first wife died.. masa tu umur second wife tu dah 40 tahun, arwah nenek 50 tahun, and Daddy masa tu dalam 16-17 years old, jadi memang tak rapat sangat, after all, family daddy pun dah menetap di KL masa tu..

Masa jumpa Tok Yang (short of Tok Moyang), I was really excited!!! and still excited.. because I've lost both of my grandparents, then suddenly I have my Tok Yang.. she's cute.. jenis pipi labuh.. kikiki..
Tok Yang


Very the Nogori kan? Kesenian rumah tradisional terletak pada atapnya..

After jumpa Tok Yang baru kitorang ke Melaka, saja Daddy booked villa di A'Famosa sebab Dalin and kakak yang request.. ada shimming pool.. haha.. sangat la budak-budak.. we love pool, water and we love swimming! 


Sampai-sampai je kat villa tu ayah terus pergi swim!! takci... Even though I was too excited to jump in the pool, but I cant.. penyakit lama datang tak diundang masa tu... hukhuk.. kena tidur je.. ambil ubat pun tak  lut dah... sebab tangguh-tangguh makan ubat masa sakit tu mula datang.. padan muka malam tu nangis-nangis dah.. The next day pagi-pagi tu baru masuk pool.. haha..then that evening and night, just before we had our BBQ meals.. and the other next day too! morning and evening..wahahaah.. baru puass! We spend 3 nights di Afamosa resort..

The third day di Melaka we went to Bandaraya Melaka, it has been ages since the last time I went to Melaka.. so kitorang pergi la cruising di Sungai Melaka, pergi Kafe Batu Keras dan jalan-jalan di Jonker Walk beli sebenier murah gila babas.. oh! and terjumpa Mard Adam shooting untuk video music dia..







I love Melaka so so so mucchhh! ya know why? usually I will tie up my long hair sebab panas.. even kat rumah sendiri.. but in Melaka? just lepas gitu je.. it shows that I can survive with my long hair gitu je.. *yey*

After that we had our lunch.. datang Melaka tak sah cari Asam Pedas kan.. fuh!! Mabeles..! We went to Asam Pedas Claypot, Kota Laksamana Malaka 

Dalin diet, so makan ni je.. nampak sikit sebab seketul, tapi seketul segedabak tu!!! 
Yang tak berdiet order set.. dalam set ada sepinggan nasi, sayur dan asam pedas yang disukai.. ada banyak jenis, asam pedas ikan pari, asam pedas ikan tenggiri, asam pedas telur ikan, yang ni je Dalin ingat.. Dalin order asam pedas ikan pari.. licin makan.. aummm..aummm..

malam tu pula ke Medan Makan Ikan Bakar Umbai, tak ambil gambar pun.. huhu..sebab tak tahu gerai mana yang sedap, kitorang just tembak je pilih.. gladly dalam menembak tu memang sedap!! two thumbs up!

sumber: google
Gerai yang kitorang pergi tu gerai number 5, nama gerai tu Gerai Kita.. ketam dia fresh dan bapak besaq.. semua sedap.. kalau tak silap parents order sambal tumis ketam, sambal tumis udang, udang goreng butter, sotong goreng tepung, ikan kerapu masak 3 rasa dan ikan bakar.. ikan bakar ni dibakar kosong tau.. no rencah nor any perapan, tp sedap kemain.. rasa manis ikan.. alhamdulillah kebetulan boleh pilih gerai yang sedap.. disebabkan kitorang masa tu berlapan..maka tukang masak tu belah ikan into 2.. jadi sebelah utk hujung kanan, dan sebelah lagi hujung kiri.. haa.. boleh bayang tak? setiap hidangan di bahagi dua.. padahal tak request pun.. biasanya makan di Kuala Perlis pakai "passing" je.. kenyang perut suka hati balik terus tidur.. sempat lah makanan terhadam sebab from Umbai ni ke Afamosa dalam sejam jugakk.. huhu..

The fourth day tu we went back to Peneng, tak singgah Shahyalem dah.. rehat kejap, after maghrib pula shoot ke Sintok.. fuhhh.. tapi rasa betul-betul berholiday lah!

Panjang nau post kali ni.. hihi.. just to share some of my happy time in my blog so that I can look back someday and smile to myself.. such a great memory with family.. syukur...

tata.. and I'll be back!


You may also like

No comments :