Followers

Recipe dari Abah Careno part 1

/
1 Comments
Assalamualaikum my sugar plump readers!

Siap ada part 1 part 2 lagi tau...

ni part 2 >>>>>> http://lynacam.blogspot.com/2014/09/recipe-dari-abah-careno-part-2.html

Haaaa.. Dalin ni pembaca setia blog Abah Careno a.k.a Abang Lan..
dia ni kira orang kampung Dalin juga.. (dandan ngaku org kampung ye dakk.. ahaks!) kiranya macam *sniff sniff bacheng* (gaya omputeh sebut bau2 bacang)
disebabkan beliau dengan Puan Permaisuri dia pun ada *sniff sniff bacheng*, kiranya Dalin pun ada *sniff sniff bacheng* dengan kak zaza.. tp kot mana tu , mak dalin la pandai..pusing kot sana.. pusing kot sini..

Ada Abang Lan post kat IG beliau gambar ketiaw cantonese ni... punya la nampak terliuq.. terus check kat blog beliau... haaah! cantik... ada resepi.. taram dulu dalam peti laptop rapi-rapi.. kang balik rumah masak.. (masa tu di kolej, tak leh masak.. huhu)

masa dah balik tu masak la untuk dinner.. sedap hoiii.... simple kameha meha tahapnya..

resepi asal dari SINI

- ketiaw sebungkus, utk satu family 3-4 ahli.. (nama pun ketiaw cantonese kan)
- daging ka ayam ka udang ka sotong ka bebola ikan ka fish kek ka.. ikut suka.. takdak halangan 
- 3-4 ulas bawang putih yang dihiris halus mulus semulus jariku..
- halia sebesar ibu jari di hiris miris
- 2-3 biji cili padi di ketuk
- 1 kuib pati ayam.. Abah Careno guna 1/2 kuib, masak sorang.. kita sebab nak masak satu family
- tepung jagung 1 sudu besar... bancuh dgn air.. nak lagi pekat kuah, banyakkan sikit tepung jagung.. nak kuah cair, kurangkan dan tambah air....
- sos tiram 1 sudu besar...
- air secukup yang korang rasa.. nak letak air rebus daging or ayam lagi digalakkan.. jangan 'galak' sudah..
- sayur ikut suka suki korang.. Dalin guna baby kailan dan carrot...

CARA-CARA:

- Panaskan dalam 1-2 sudu minyak masak..
- masukkan ketiaw dan gorengkan dengan 1-2 sudu sos tiram atau agak2 kome lah..

gambar cilok dari blog Abah Careno
Quote: "Sudahnya dpt la keow teaw goreng sos tiram mcm atas ni... kluarkan dan masukkan dlm pinggan... dan boleh la mkn cenggitu jer kalau dah lapar sgt... hahahhaa..." 

part yg makan saja goreng kutiaw dengan sos tiram tu, dalin try lah.. hoiii.. mmg sedap..  saje gatal mulut nak ratah sikit..

KUAH
-tumiskan bawang putih, cili padi dan halia dalam 1-2 sudu minyak masak
- masukkan ayam/daging/udang/sotong
- masukkan sayur yang di potong (kecuali yg berdaun mcm kailan/sawi sbb cepat layu)
- masukkan fishball/fishcake
- masukkan air yg secukupnya, masukkan kuib pati ayam
- bila air dah mendidih, masukkan air bancuhan tepung jagung..
- masukkan telur...
- kemedian masukkan sayur yang berdaun agar sayur tak terlalu masak layu

kemedian tuang la kuah tadi tu atas kuetiaw kita tu... tapi disebabkan dalin buat utk family, dalin asingkan kutiaw dgn kuahnya.. taknak kutiaw tu kembang dalam kuahnya..

ni hat Abah Careno, sebab nampak very the mengiurkan tauu..

kemedian dapat la gambar cenggini..


Dalam periuk lagi

om nom nom nommm

camno abang lan? lulus tak... hehe.. tenkiuuu... family pun sukaa..

kena masukkan dalam koleksi "tetap" nih.. maksudnya boleh buat lagi kalau ada orang nak mai... :)


You may also like

1 comment :

careno said...

Waaaa.... menjadi kannn... mmg senang gila resepi ni... a.lan mana pndai nak buat benda susah2.. smua simple2... hehehhe... bagus2 dalin...