Followers

Today I Made some Cuppies~!!!

/
6 Comments
Assalamualaikum..

Hari ini bersamaan 25 July adalah besday kakak kepada Dalin..yang ke..er.. dia tak bagi gtaw.. katenyer dah tua sgt.. >.<"

Dalin nak kongi recipe di sini ye..
Kalau nak buat ni, kena lebih kurang semalaman.. fuhh!
hari yang pertama tu.. kena buat Ganache.. ini selalunya chocolate yang buat penutup cakes or cupcakes..
or click sini kalau nak tahu Ganache tu macam mana..

ok.. Bahan nak buat Ganache adalah..


  • 120g dark cooking chocolate (coklat masakan)
  • 100g UHT whipping cream (atau boleh je guna fresh cream. Saya guna fresh cream je) 
1)Whipping cream ni, kita panaskan atas api dulu..
  Sementara nak tunggu whipping cream kita mendidih,
potong dark chocolate tu kecil-kecil dan masukkan dalam mangkuk/bekas. 
(mangkuk/bekas tu biar besar sikt, sebab nak masukkan whipping cream.. takut melimpah..)

2)Bila whipping cream tu dah mendidih, tutup api.. dah masukkan dalam mangkuk/bekas berisi chocolate tu..
tunggu dalam  2-3 minit supaya chocolate tu cair..

3)Kacau chocolate+cream tu dengan senduk sampai sebati.. kena continuously kacau...
mulanya dia akan jadi gini..
 4)Semakin kacau, dia akan agak likat.. tapi tak pekat sepenuhnya.. macam gambar di bawah..
    Lepas tu, kita biarkan ia sejuk dalam suhu bilik selama 1-3 Jam. (Dalin buat 2 jam je). Lepas tu, tutup mangkuk/bekas dengan plastik wrapping tu.. dan masukkan dalam peti ais selama semalaman.

5) Bila dah ready nak guna, use spatula or anything utk kacau Ganache ni.. Dia akan tukar kaler from dark Chocolate ke light chocolate.. (Better use mixer, lenguh ooo!). Macam mana nak tahu Ganache ni ready bila chocolate tu melekat pada spoon,spatula or mixer tu dan tak meleleh jatuh. Macam gambar di bawah ni.

6) and now, you're ready to make put in on the top of your cakes or cupcakes~!!

Macam Mana nak buat cupcakes pula?
Tapi cupcakes dalin ni bukan moist.. just span punyer... so, ini lah recipe nyerr..


  • 150 gram butter
  • 150 gram gula castor
  • 175 gram tpg serbaguna
  • 3 biji telor
  • 1 sudu besar vanilla esen
  • *2 sudu besar koko jika mahu perasa coklat 
1)Panaskan Oven dalam 180 degrees..
2) pukul butter dengan gula, sampai kembang..
3)masukkan telur satu per satu..
4)masukkan bahan2 lain tu... kacau hingga sebati..
5)masukkan dalam cawan2 comels anda iteww..
(kalau guna size biasa tu, boleh dpt 12 ketoi, tp dalin nyer size besar sikit, dapatlah semilan ketoi)
6) Bakarkan cupcakes anda dalam 15-20 minit atau hingga masak.

Fresh from the Oven~!
 Bila nak letakkan Ganache tu, pastikan cupcakes tu betul-betul sejuk, kalau tak dia akan cair atas cupcakes.
Dah bubuh Ganache (masukkan dalam peti ais)
Lepas tu icing dier.. ni yang best! macam kaler boleh buat.. hikhik.. dan ai pilih PINK~!












Bahan-bahan ( Boleh hias sebiji kek 1 kilo )

  • 250gm butter
  • 150gm shortening
  • 250gm icing sugar (diayak dulu)
  • 2 sudu besar susu segar
  • Pewarna ikut suka 
1) Pukulkan semua bahan kecuali susu dan pewarna dalam mixer.

2) pukul hingga sebati hingga kembang dan menjadi debu gebu.
(kalau rasa texture dia dah creamy, tak perlu masukkan susu, kalau texture keras sikit, baru masukkan susu)

3)Bila dah gebu debu lembu, bahagikan kepada beberapa bahagian utk nak masukkan pewarna.
(Dalin diberi tahu, ini adalah amaran keras, jgn masukkan pewarna cecair, guna yg gel.. tapi dalin takde!!!, so Dalin ambil pewarna cecair ni, dalam satu-dua titik jee! campurkan dengan 1/4 cawan icing ni, kacau2.. lepas tu masukan 1/4 cawan icing bercampur pewarna ni ke dalam tempat asalnye semula dan kacau sebati.

4) bila dah puas hati, masukkan icing ni kedalam piping bag, dan hias ikut suka suki anda~!



Good Luck~!!!!!


You may also like

6 comments :

saya bukan tomato said...

waaaa pandainye dalin masakkkk !!! ^^

nak jugak buley ? *winkwink ;p

Dalin said...

boleh2.. ada dalam peti hais.. my le travel from KL to kedah.. hikhik..

Anne J said...

haaaa!!! kak nurul tahu brapa umo nina..satgi kak nurul reveal kat my blog..muahahahahahaha (gelak evil)..btw, nice cuppies! jeles!!

Dalin said...

hahahaha.. sila2.. as long bukan from my mouth... hakhakhak...
thank you sis.. hahaha.. pulun buat utk bday gal... ^^,

PinKy MoMMa said...

anak dara sape yg rajinnnnnn ni?
bertuah saper dapat hehe

Dalin said...

uik? Jangan komen gitu kak.. kombang semangkuk nanti.. kekekeke..

Saje nak try.. hiks..