Followers

Memancing~

/
1 Comments
Bila tempek2 pictures di entry bawah ni.. ada gambar my dad dalam boat.. teringat yang dah lama tak memancing.. well, that is our boat.. yang kecik halus mulus tu.. takpa lah.. asalkan dapat pi mancing.. memancing ini mmg runs in our blood.. my mom, dad, big bro n sis..  rod mancing tu jangan nak kata lah berapa ada.. my first fishing rod which is ada lagi, ia lah yang kalau kita pi hypermarket macam tesco, spePacific.. ala.. yang kecik satu set with mata kail, batu and eveything tu.. that was when I'm in standard two.. 8 tahun!

now punya? hehehe.. jangan nk kata lah.. one of my birthday lepas-lepas salah satunya one whole set baru of pancing2 ni... I was like, "OOOOouuuuuuhhhhhhh!!!!" dengan mata membolat ala-ala katun anime Jepun tuu.. huhu... from tool box, gunting,mata kail 6,12 etc, batu 6,7,8 pelompat, pelampung and apatah lagi dah lupaa.. semuanya baruu.. huhu.. and fishing rod baru..

okeyh.. seperti yang dikatakan di atas-atas, my dad pun belilah sebuah boat untuk sefamily nak gi mancing tengah-tengah laut once in awhile.. tak besar pun.. tp cukuplah ada toilet and kabin nk tidur kat bawah tu..
seperti yang dalam gambar-gambar di bawah.. ada gambar ikan Katuka.. Which is like. "that's mine!" hehe.. I love fishing..! kerapu.. Sembilang.. Ikan tanda..Ketang  and everthing all yang akan membuat I sangat teruja di saat mangsa membaham umpan lalu bertaruh berlawan untuk menaikkan si mangsa.. fuh! the feeling is so  indescribable.. melainkan orang tu paning sendiri.. but now..? sangat jarang, ataupun perkataan yang lebih molek adalah, tak berhenti sekejap dari memancing.. that is because my grandma tak sihat.. so, every weekends we have to go to Damansara untuk shif kitorang jaga nenek.. which in on Thursday night..
jaga nenek.. garu belakang nenek... urut2 badan dia..angkat bawak gi toilet so she can poo-poo or wee-wee.. and everthing.. *ouuh.. sesuai jadi bakal bini tak?* ^^,

oke, sambung  balik.. tapi sekala rasa tekanan juga la kan.. nk gi mancing.. but nk gi mancing tu $$$$$$$$$ memang kena banyak keluarkan.. before wujudnya, De'Matahari which is the name for our boat tu, kitorang selalu gi chalet terapung.. haha.. sumthing funny pasal chalet terapung tu.. wish I can download the video here.. since I was in endoi *buaian*, badan ini sudah menjejak kaki ke chalet terapung.. sebab my family sangat very the suka memancing.. I just jalan-jalan sekitar tu, tak dibenarkan pancing.. hehe.. kang masuk air laut sapa nak jawab?? disebabkan tidak dibenarkan pancing, maka I pun gi kat mak I yang tengah basuh-basuh pinggan lepas makan.. banyak2 besen besar digunaka utk membasuh pinggan.. then I pun datang dgn koleksi botol susu untuk basuh.. bayangkan.. seorang budak debab *which is me* membasuh 2 botol susu for hours and hours sambil melalak lagu nursery.. ouhh! ayahh... convert la video from video tape to CD's.. ikhikk.. and kitorang pun dah lama tak gi chalet terapung, our fav one is Peladang punya chelat terapung.. dah berpuluh-puluh tahun dari dalam endoi duk berususan dengan peladang punya, ofkoz when you booked the chalet, confirm akan dapat! heheheheee.. jom2 gi mancing chalet terapung! Murah mmg murah, u can also ber BBQ atas chalet tu.. sgt selesa.. air cond ada.. TV.. katil yang sangat empuk.. dewan serbaguna.. dapur.. so, kaki pancing.. apa lagi? JOmm!!







misi pencarian boat.lawa kutt.. *sayang bot ni dah ad tuan dia*

misi mencari boat di Langkawi.. haha.. macam nak senget je besi tu.. anak gajah tarikkk...

"helloo.. ya.. we are here already.. aiyaa.. where's the boat aa? ouuh? you cannot come aa?"

my dream boat! so cute and comel.. sesuai untuk berdua jer kan? hikhikk..

menunggu untuk ditunjukkan boat..

datai hotel langkawi.. punya jauh lah pi sana.. tp cantiks dan superb..

scenery bukit ada.. laut pun ada.. tapi fulus kena sediakan..


pasal chalet tu.. ada dua.. I kategori kan sebagai yang pertama and kedua..

ayah yang sedang memancing..
yang pertama tu, adalah sri Bayu, sebenarnya ada gambarnya, tapi tak ingat dalam folder mana, so ambil ihsan Mr  G @Google. Ini sangat best.. ada banyak-banyak chalet, dan setiap chalet ber'rumah' atas lubuk ikan-ikan tertentu.. sangat best.. angin best.. terlindung dengan Gunung Jerai.. sangat superb.. di atas tu ada sign board dan contact numbernye sekali.. kalau cadang nak pergi time cuti, better tempah awal.. macam pisang goreng panas keyh.. tapi satu chalet ni  pada 5 family, tapi chalet-chalet ni boleh digabungkan dgn pelantar..dah kawasan memancing mmg limited, bergantung kepada berapa chalet kita tempah, kalau satu macam dibawah ni, keliling tu jelah.. kalau dua chalet, dari Chalet A ke Chalet B digabungkan guna pelantar.. overall mmg best.. sapa tangan sejuk tu, mmg berbaloi.. based on luck la jugak.. Ingat, dont ever cross atau langkah pancing tu.. it's a tabooo.. okeyh!?
Chalet terapung Sri Bayu *yang pertama*   


Yang Kedua pulak? ini sekali je baru pi.. someone told us, chalet yg dulu ktrang pergi time I masih dalam endoi sudah di gantikan.. hehe.. kenapa ganti? sebab tsunami or puting beliung tah, so dalam tahun 2004 mmg lenyap ahh.. jadi Peladang buat di tempat lain.. Kitorang gelarkannye Chalet Pak Ya.. JOm tengok gambarnye..




Chalet terapung Sg Petani *yang ni yang kedua*
Ini contact numbernnye..



Sg Petani *yang kedua*
sangat sesuai kalau nak bawa budak-budak kecik.. faham je lah.. si bapa kaki mancing.. si ibu kena memasak.. anak pulak berlari lari kuda ku gagah berani..   kawasan memancing pun sangat lah luas, nak bergerak suka suki pun boleh... ada dewan serbaguna.. nak karoke? Sila-silaa.. ini sangat lah superb.. cuma tiada masa nk pi ramai-ramai sefamily.. amat jarang skg ni..tapi overall sangat bestttt!!! jom pi jangan tak pii..

Sekian.. Hope to go again.. ayaaahhhhhhh.. jom ppiiii... ^^,


You may also like

1 comment :

cutecara said...

memancing buatkn anda tahu apa erti kesabaran...
nak marah?? sabar...
nak jerit...sabar..
dah score gol...''jerittt jer..
"gollllll...' :)