Pizza~!
Fuh!! Hari ni sangat letih loh..
Mengecat chalet seketoi didusun buah..
Dari awal pagi..
Balik pulak waktu maghrib..
pergghh.. badan hangit.. peluh meleleh..
sekali bau badan sendiri macam longkang tengik..!
Kalau longkang tu boleh bercakap.. sah dia ingat Dalin geng dia.. ~..~
Kerana balik lewat sesasesasesangaaat..
Maka lepas buat apa yang patut, terus tidurrr..
(yeep.. ni baru bangun.. teeheee ^_______^ )
Okeyh! lari isi kandungan dengan tajuknyer..
Pagi tadi ni haaa.. pukul 2 tak boleh tidur..
apasat????
tekak teringin Pizza.. muahahahaahaah!!
Apa lagi.. Memasak larhh..
Meh Nak Kongsi Recipe~~~
(recipe bersama gambar, outcome je gambar ori.. lain-lain hasil carian GOOGLE)
Psst!! Ramai puji sedap.. Moh kite try..
Pengalaman Dalin buat Pizza ni.. Crust/base dia sedap... lembut.. and yet ada bunyik "krup krap kraapp" bila makan.. cayalah..!
Okeyh.. Bahan untuk Dough.. Kalau boleh uli guna tangan..
mudah kita nak tahu bila dough tu cukup air.. or tepung and so on..
*panjang berjelanya tulis!! Recipe tak muncul seketoi pun!*
- 2 cawan tepung gandum
- 2 sk yis segera
- 1/2 sk garam
- 1 sk gula
- 2sb minyak sayuran atau minyak zaitun
- 1/2 cwn air suam untuk menguli (air selalunya bergantung kepada texture dough, ada kurang ada lebih)
macam ni lah yang dikatakan melekat pada tangan |
Walaupun Dalin guna bekas ni, tapi tu bukan tangan Dalin.. Dalin pure Melayu.. wakakakka..
~Thanks google~
Tak melekat dan sempurna jadi macam ni.. |
2) Bila dah dapat texture seperti gambar di atas.. masukkan dalam bekas yang disapu dengan sedikit minyak or butter.. dan cover dengan plastic cling tu for about 1 hour..
kenapa kena tunggu 1 jam? untuk dapat hasil giniii..
Dua kali ganda naik.. |
lepas tu ulikan dough ni.. setebal 2cm..
dan masukkan ke dalam/atas Pizza Pan..
3) Jangan risau kalau dough ni tak muat semua pan tu.. sebab kita kena biarkan lagi dalam 10 minit..
bagi dough tu kembang lagi.. bila dah kembang, kita tolak dough ke ruang-ruang yang ada kosong macam gambar di atas..
4) Kemudia kita cocok atas dough tu dengan garfu utk pengudaraan semasa nak bakar pizza tu..
Sementara tu, kita buat sauce pizza pulak!
- 1 labu bawang besar - cincang halus
- 2 ulas bawang putih - cincang halus
- 2 biji tomato - cincang halus
- 2 sb minyak masak
- 3 sb tomato puri
- 2 sb sos tomato
- 3/4 sk gula
- 1/4 sk garam
- 1 sk oregano (nak masukkan basil, italian spice, black pepper and so on pun boleh)
1) tumiskan bawang putih dan bawang merah.. bila bawang merah mula nampak layu-layu, masukkan bahan-bahan lain.. hingga sauce pizza hampir kering.. tutup api.. dan letakkan atas pizza base/crust anda tadi tu..
For topping. (Topping ni ikut suka jee.. Dalin bagi cadangan sket ye kalau takde clue nak letak apa)
Udang, sosej, daging ayam, daging lembu
Lada benggala hijau atau merah, tomato
Cendawan butang, bawang besar, nenas
Keju parut. boleh guna chedder cheese .. mozzarela and so on..
Nak hasil yang superb, better guna mozarella lah.. tapi Dalin guna chedder cheese dan parut atas pizza.
Kemudian bakar dalam oven.. suhu 180 darjah dalam 20-30 minit..
Good Luck~!!
Ni gambar bukan google punyer~
Comments
abg tersalah bli cheese.Yg sekpg2 tu plk abg bli.haha
abes satu pan tu abg tepekkn keju.sdp kot.hehe
abg gn daging kisar.
p/s: daging kisar habis.. huhu...