Followers

Assalamualaikum my sugar plump readers!

Haa.. mari sambung ke part 2 pulak.. bagi yang tak tahu, Dalin berjaya menghasilkan produk dari resepi Abah Careno.. iaitu ketiaw Cantonese..  boleh rujuk di SINI ye..

Dalam ber-blogwalking baca post dari Blog Abah Careno, tetiba ada post Kek Biskut Lapis Cheese Nestum... atau lebih dikenali sebagai Cheesekut cake.. sebab dia ala-ala cheese cake yang berbiskut .. 

meh kita tayang gambar dari Abah Careno dulu.. resepi asal beliau dari SINI



Bahan-Bahan:
- 250g Cream Cheese (dalin guna yang dalam tube gambar lembu tu)
- Biskut kering Hup Seng
-Susu segar, nestum
- susu pekat manis
- serbuk milo


Cara-cara:
250g Cream Cheese dipukul hingga kembang
- masukkan susu pekat (ikut tahap kemanisan korang, nak manis letak sampai 1-2 Tin susu pekat pun boleh, tapi kalau kencing manis tu tanggung sendiri ye, tapi Dalin guna suku je.. sebab I loike masam-masam cream cheese tu)
- sambung pukul cream cheese + susu pekat dan ketepikan..


dari blog Abah Careno jugak... maaf ye Abg Lan, Dalin jenis tak rajin ambil gambar stepbystep.. huhu.. 
Lapisan pertama
-Rendam biskut kering dalam susu segar (tak yah lama-lama sebab nak bagi tapak tu keras)
- kemedian susun lah dalam loyan cantik-cantik.. nak susun hodoh-hodoh pun takpe.. takde sapa halang ye..


Lapisan kedua :
 Sapukan cream cheese + susu pekat yang di pukul tadi tu..

Lapisan ketiga : Taburkan nestum atas cream cheese tadi.... lepas tu Dalin tabuq serbuk milo..

Ni Abah Careno tabuq serbuk koko bagi ada rasa koko..

ulaaaanggggg lah lapisan-lapisan tadi, sampai lapisan yang terakhir tu.. cuma lapisan yang last tu sapu cream cheese tebal-tebal sikit.. kemedian tabuq nestum tu...

masukkan dalam peti ais dalam 10 jam.. kalau buat waktu malam, esok pagi tu boleh makan dah.. dia kena lama-lama dalam peti ais baru jadi bentuk.. kalau jenis napsu membuak-buak ibarat kerasukan syaiton ni rojim macam dalin ni, potong awal-awal takde bentuk okeyh..? kalau tak padan muka tak boleh letak dalam pesbuk or Insta..

dan ini hasil Cheesekut cake Dalin... 




dapp.. dappp oihhhhh!! sejuk-sejukkk.. minum pulak dengan Hershey's Mocha Flavored... hamboiii.. combination torrrrrbaaaaiikkk!

murah hoiiii... masa keluar cari barang nak buat Cheesekut ni.. terjumpa ni kat section susu segar dalam kotak..   lagi murah dari susu segar wanita belanda tu.. tekejut iols..


tenkiu lagi sekali kepada Abah Careno aka Abang Lan! :)
Assalamualaikum my sugar plump readers!

Siap ada part 1 part 2 lagi tau...

ni part 2 >>>>>> http://lynacam.blogspot.com/2014/09/recipe-dari-abah-careno-part-2.html

Haaaa.. Dalin ni pembaca setia blog Abah Careno a.k.a Abang Lan..
dia ni kira orang kampung Dalin juga.. (dandan ngaku org kampung ye dakk.. ahaks!) kiranya macam *sniff sniff bacheng* (gaya omputeh sebut bau2 bacang)
disebabkan beliau dengan Puan Permaisuri dia pun ada *sniff sniff bacheng*, kiranya Dalin pun ada *sniff sniff bacheng* dengan kak zaza.. tp kot mana tu , mak dalin la pandai..pusing kot sana.. pusing kot sini..

Ada Abang Lan post kat IG beliau gambar ketiaw cantonese ni... punya la nampak terliuq.. terus check kat blog beliau... haaah! cantik... ada resepi.. taram dulu dalam peti laptop rapi-rapi.. kang balik rumah masak.. (masa tu di kolej, tak leh masak.. huhu)

masa dah balik tu masak la untuk dinner.. sedap hoiii.... simple kameha meha tahapnya..

resepi asal dari SINI

- ketiaw sebungkus, utk satu family 3-4 ahli.. (nama pun ketiaw cantonese kan)
- daging ka ayam ka udang ka sotong ka bebola ikan ka fish kek ka.. ikut suka.. takdak halangan 
- 3-4 ulas bawang putih yang dihiris halus mulus semulus jariku..
- halia sebesar ibu jari di hiris miris
- 2-3 biji cili padi di ketuk
- 1 kuib pati ayam.. Abah Careno guna 1/2 kuib, masak sorang.. kita sebab nak masak satu family
- tepung jagung 1 sudu besar... bancuh dgn air.. nak lagi pekat kuah, banyakkan sikit tepung jagung.. nak kuah cair, kurangkan dan tambah air....
- sos tiram 1 sudu besar...
- air secukup yang korang rasa.. nak letak air rebus daging or ayam lagi digalakkan.. jangan 'galak' sudah..
- sayur ikut suka suki korang.. Dalin guna baby kailan dan carrot...

CARA-CARA:

- Panaskan dalam 1-2 sudu minyak masak..
- masukkan ketiaw dan gorengkan dengan 1-2 sudu sos tiram atau agak2 kome lah..

gambar cilok dari blog Abah Careno
Quote: "Sudahnya dpt la keow teaw goreng sos tiram mcm atas ni... kluarkan dan masukkan dlm pinggan... dan boleh la mkn cenggitu jer kalau dah lapar sgt... hahahhaa..." 

part yg makan saja goreng kutiaw dengan sos tiram tu, dalin try lah.. hoiii.. mmg sedap..  saje gatal mulut nak ratah sikit..

KUAH
-tumiskan bawang putih, cili padi dan halia dalam 1-2 sudu minyak masak
- masukkan ayam/daging/udang/sotong
- masukkan sayur yang di potong (kecuali yg berdaun mcm kailan/sawi sbb cepat layu)
- masukkan fishball/fishcake
- masukkan air yg secukupnya, masukkan kuib pati ayam
- bila air dah mendidih, masukkan air bancuhan tepung jagung..
- masukkan telur...
- kemedian masukkan sayur yang berdaun agar sayur tak terlalu masak layu

kemedian tuang la kuah tadi tu atas kuetiaw kita tu... tapi disebabkan dalin buat utk family, dalin asingkan kutiaw dgn kuahnya.. taknak kutiaw tu kembang dalam kuahnya..

ni hat Abah Careno, sebab nampak very the mengiurkan tauu..

kemedian dapat la gambar cenggini..


Dalam periuk lagi

om nom nom nommm

camno abang lan? lulus tak... hehe.. tenkiuuu... family pun sukaa..

kena masukkan dalam koleksi "tetap" nih.. maksudnya boleh buat lagi kalau ada orang nak mai... :)
Assalamualaikum my sugar plump readers..

Sekarang ni Dalin dah penghujung semester.. sekentut je lagi nak final exam.. hukhuk..

tetiba masa study (study la sangattt) tergerak hati nak bukak Nuffnang.. tetiba kan..



serious guilty gila... dulu mengila mencari solution camne nak dapat CPUV nih.. sekali dapat terus pejam mata.. dasar manusia kulit lupakan kacang!! huhhhh..

Atkins??? mihmihmihh... ke laut la uols..

(AWAS!! JANGAN TIRU AKSI DI ATAS)

nanti kita sama2 start balik yeee.. wakakaka.. sng je Atkins diet ni.. follow by the rules.. tp kena kuatkan mental.. hihihihihi.....

bubye uols..!