Followers













alhamdulillah.. tahun ni musim durian, dusun memang menjadi.. ada dalam 3-4 pokok yang still tak luruh lagi.. To be true, Dalin bukanlah fanatik durian.. mmg I DISLIKE durian.. accept for durian yg gambar terbuka isi di atas nuu.. namanya durian PERAHU sebab bentuk macam perahu.. dan beratus tahun umurnye.. rasanya mcm buah balik pulau.. dan ye, buah durian Perahu dan Balik Pulau je ai makan.. lain2 tak, sbb ai memang tak suka duriann.. fuuhhh!! rasanye sgt terangkat..
Got it from here

Biasanya, kalu berckp pasal ditindih waktu tidur, orang akan ckp, badan jadi berat, lemas, tak bole gerakkan badan, dan terasa berat di dada, pastu nampak bayangan-bayangan pelik seperti makhluk itam dsb. Tapi alhamdulillah, kak geli tak penah kena lagi. Tapi, kalu kita banyak membaca, atau belajar, kita akan tau pasal SLEEP Paralysis. Apa maknanya? maknanya adalah "Lumpuh Sewaktu Tidur". Ini adalah lumpuh yang sementara sahaja. Temporary paralysis ni selalu berlaku bila time-time nak tido (hyponagonic paralysis ) atau baru-baru bangun dari tido (Hypnopompic paralysis)

Gini lah nak senang cite, normal bila badan manusia tido, bila masuk stage tidur yang agak nyenyak atau REM (rapid eye movement-waktu nyenyak ni, bola mata kita gerak2) stage, otak akan bgtau badan kita untuk rehat. Jadi, kiranya badan kita ni macam switch off kejap la.Pastu, otak kita pun switch off la kan, ini fenomena dipanggil Reticular Activating System (RAS)lepas sume sistem badan ni switch off, tinggal la automatik function lain seperti denyut jantung ngan bernafas jer yang berjalan.

Tetiba la kononnya kita terjaga, RAS ni switch on balik, kita akan fully awake. Tapi kadang-kadang, electrical signal tak diactivate kan oleh otak suh switch on balik badan kita, jadi badan kita akan lumpuh kejap. Itu sebelum otak activate balik. Ini kenyataan tau. Tapi proses paralysis tu tak semestinya complete atau full, kadang kadang partial atau sebahagiannya saje. Itu yang ada bole gerakkan ibu jari kaki, tapi badan lain yang lumpuh dan sebagainya. Ada jugak fenomena sleep paralysis ni datang sekali dengan halunisasi. Kekadang dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik) atau visual (nampak menda hitam atau bukan-bukan) atau tactile (deria rasa, terasa ditindih dll)
Terdapat banyak sebab yer yang bole mendapat sleep paralysis ni tau. Antaranya ialah tido dalam posisi yang sama terlalu lama, tidur yang tak tentu hala, tidak cukup tidur, stress, dan banyak lagi. Tak larat la akak nak tulis disini yer.

Oleh ini, suka kak geli nak nasihatkan disini, supaya jgn la selalu menyalahkah makhluk halus kalu korang kena fenomena ini. Yer, kak geli takde la larang korang baca ayat kursi atau doa-doa sebelum tido, itu bagus, mana la tau, tengah-tengah tido, tetiba esok korang dah arwah, so, takde la mati tanpa sempat mengucap ek.


sekianlah!

Yes! I enterend another giveaway contest.. How can I resit it..? It's mainly about PETS.. and I love anykind of animals..

As usual, terms and conditions to entered this contest.. It is not that hard.. just follow THIS BLOG

Make an Entry about this contest.. and also dont forget the picture of your pets.. for those who dont have any pets, you can used you neighbours's pets..or anybody's Tak kisah if it a dogs.. fishes.. rabbits.. cats.. as long as the pets are photogenic enough! hihi...

Tag 2 of your friends.. and let them know.. 

The prize? sangat rahsia..

The contest end on the 14th July and will be announced on the 15th July..

Remember, make a wise decision.. one picture needed only, but you can put lot of photo of your pets in one picture.. 

any further infos, please visit the Here and join!!

Okeyh.. My pet's picture, which is a Cat.. that I would like to give is....


....
...
...
..
...
..
..
...
..
...
..
......
..
..
...
...
..
...
eh! ni bukan kucing, ni EMAK kucing..
kot lah.. kata kucingnye comel.. mesti lah tuannya lagi comel ye dak..?

hihi.. harap mahap.. scroll bawah laggikk..
a lil bit moreee...

..
Presentinggg...
p/s: Mommy love you so much...

gambar ni kisah pasal Abu yakni kucing ku.. He doesnt why anybody to capture his picttureee..
why? Everytime I was about to snap Abu's Sleeping Picture, he would definitely wake up.. macam gammbor ni.. and his sleeping pose is more cuter.. like a baby.. huhu... Abuuuu...!!! huhu.. looking at you dah buat mommy nak dukong kamu dan gomoi2..


Hope I can win by giving your picture, Abu.. Make me proud Bubuuu...

Tag them!! 
Tattyy ----> http://iknowyouwillstalkme.blogspot.com/ (She has a cute cat name Rusman!)
 and Emma da Diva, -------->>>>  http://pinkcessdiva.blogspot.com/ (and she used to have two cute lil hammies!!)


I just took a quiz in FB.. about my wedding theme color.. those Quiz is not the type of, "your favorite color is..", no.. just about wedding and marriage..  then  the answer is...



Your Wedding Color Should Be Purple





You don't think before speaking - and you often regret it! You don't have much of a filter.

You love to talk for hours - whether it's sharing a story or teaching someone something.



You naturally always seem to end up with a lot of friends. You find common ground with all sorts of people.

Aggressive, wild, and unconventional, no one knows what you're going to do next.
Work is Hard. Time for Blogthings!

AND.... the personality about me is 100% true!! I usually dont think before speaking.. and ofcorse I regret saying those thing... and Yes.. I love talking for hours.. and hours.. and hours.. andd.. hourss... I love having lots of friends.. i'm a lil bit aggressive..hahaha.. my future hubby.. BEWARE!! hahaha.. jus kidding.. and.. I'm unpredictable.. LOVE YOU QUIZZES!

K.. till then.. meet ya later.. (bajet ramai baca!)


P/s: My fav color is..... PURPLE LARH!
Free Image Hosting at Clipart Guide.com

Why??? Hehehehe.. Well.. nak dijadikan cerita, telah masuk satu Peraduan dari Blog Yuyu Comels Mato BEsOrr tu.. Ada pernah buat entry dulu..tak ingat ke??(eh, bajet ramai baca blog kau ke Dalin..) Okeyh.. tak larat nak citer panjang-panjang, al kisahnya di entry SINI.

Maka Dapat lah diSponser kan untuk ditukarkan segala bagai di Blog picisan ini.. oleh Sis Fyka tomey2 nih.. (Kak Fyka).. Memang Sis Fyka buat deco meco teko Blog.. Sebagai kerja part-time beliau... Dalin sebagai insan yang sekarang ni menganggur, takde income..tak mampu lah nak beli and upah kak Fyka renovate teratak LynaCam. Mujur di sponser.. kalau tak, alamatnya takde lah Blog cantiks mantiks ginihh.. So, This Post is actually for Kak Fyka ni!!! Thank yooouuuuuuuuuu everrrrrrrrrrrrr so Much!!! sayang kak fyka!!! Memang sangat memuaskan.. So, sesiapa yang nak tukar header meader comels2.. or Background cun melecun meletup, Silo2 lah ke blog kak Fyka.. (Sini..) Harga sebenarnya memang dalin tak taw.. hihihi.. tapi Kak Fyka ramai yang kata hasil tangan kerja Sis ni sangat memuaskan dengan bayaran yang dikenakan.. So, apa kata anda ke Blog Sis Fyka sekarang juga! (Ini adalah satu perintah!)

To Kak Fyka,

Thank you ever so much.. Lawa sangat.. Memuaskan.. Sorry Dalin menyusahkan Kak Fyka minta itu ini di tambah-tambah dalam blog picisan ni.. (demand lebih lak Dalin!) Love you Sis.. hihihi... Memang sangat-sangat-sangat bangat pengat Langat Memuaskan!

Lots Of Love,


Insan jauh Di Kedah..
Sobonarnyo dah balas di comment, tapi ni saja nak buat entry KHAS KHIS KHUS buat kak nurul..
....
..
.
.
.
.
......
.
.
..
.
.
......
..
..
.
.
.
.
.
.
......
.
.
.
..
......
.
.
.
....
.
.
.
.
.....
.
.
.
.
.




Yang Pertama-tamannyyaaaaa...

latest... huhuhu.. susah nak kutip semangat after down gilers..

Secondly... yeayhhhh!!! dah Quit from politics.. no more Puteri Desa Aman or Puteri Desa Kampung or Puteri Bandar Aman whatever.. ada meeting or perjumpaan tertutup, I have to politely reject.. If you want my dad untuk bg advice ke, ideas or what so ever.. go ahead.. Dalin hormati.. tak dinafikan my dad banyak sgt ideas.. rugikan kalau for the benefits of country.. plus my dad tak minta one cent pun.. cause my family and I sayang UMNO.. tapi bila kupas issue umno ni, sakit hatii! masuk politic for the sake of diri sendiri.. lepas tu bagi anak bini family makan dengan duit yg niat tak betul tu... tapi kempen pilihanraya tu tetap pergilah.. still lagi ahli UMNO.. but aktif jumpa orang sini sana? ideas orang lain, tp you are not somebody.. so, ideas you di claim oleh orang lain lah..

Thirdly.. My sistah, dah transfer ke Perlis.. as Pen. Pengarah di Jabatan Biro Guaman.. and still peguam persekutuan.. Alhamdulillah.. dapat lah bantu orang susah yang tak mampu upah lawyer..

dah quit politic. buat apa skrng??? haaa.. ni yang keempat.. tolong orang yang nak cari kerja bekerja.. tapi taklah 100% tolong, just bagitau di mana ada jawatan kosong or orang yang perlukan kerja.. bergantung pada individu tu nak apply dah sebagainya... from SPM, siapa yang nak cuba nasib or try cari kerja, InsyaAllah dalin boleh tolong.. just email me at nurdalinazulkhairi@yahoo.com tapi janganlah kerja setakat SPM, tapi nak kerja engineer.. huhuhu.. just bagi resume kalau ada.. and kelayakkan semua.. InsyaAllah..

upah?? takde.. free of charge.. selagi boleh Dalin tolong.. Dalin tolong...

tu je la kowt... hihihi..